Voordelen en nadelen van zonnepanelen

Voordelen en nadelen van zonnepanelen

Misschien twijfelt u wel of u voor zonnepanelen in uw huis moet gaan of niet. Over het algemeen kunnen wij stellen dat zonnepanelen een waardevolle toevoeging zullen zijn aan uw huis. Wilt u het verhaal echter van twee kanten belichten, dan geven we u hier de grootste voor- én nadelen van zonnepanelen. Zo kunt u zelf bepalen of u wel of niet voor deze vorm van zonne-energie wilt kiezen.

Voordelen

Kiest u voor zonnestroom, dan doet u natuurlijk het milieu een goede daad. U maakt immers minder tot misschien zelfs geen gebruik van stroom van de energieleveranciers. Door uw eigen groene stroom op te wekken, spaart u het milieu dus aanzienlijk. Uw CO2-uitstoot wordt namelijk flink verminderd.

Daarnaast bespaart u natuurlijk op uw eigen kosten. Doordat u niet of minder afhankelijk bent van de service van energieleveranciers, kunt u een belangrijke kostenpost in uw woning wegstrepen: de energierekening.

Wist u trouwens ook al dat u zelfs geld kunt verdienen met zonnepanelen? Door de stroom die u over heeft te verkopen aan de energieleveranciers kunt u bijvoorbeeld erg gemakkelijk de investering van de zonnestroom terugverdienen. Binnen 25 jaar heeft u uw investering zelfs twee tot drie keer terugverdiend.

En wat dacht u daarnaast van de almaar stijgende prijzen die energieleveranciers hanteren? Door gebruik te maken van zonne-energie heeft u hier geen last meer van. U wekt immers uw eigen stroom op!

Lees verder

BTW zonnepanelen terugvragen

BTW zonnepanelen terugvragen

Er zijn tegenwoordig steeds meer particulieren die zonnepanelen op hun dak laten plaatsen. Met zonnepanelen kunt u elektriciteit opwekken. Zo kunt u geld besparen op uw energierekening. Normaal maakt u gebruik van de energie van het energiebedrijf. Maar nu maakt u gebruik van uw eigen elektriciteit. Zo bespaart u een hoop geld. De aanschaf van zonnepanelen vraagt om een investering, maar sinds kort is het mogelijk om bij de aanschaf BTW terug te vragen. Sinds november 2013 kunt u gebruik maken van deze regeling. U moet zich dan wel inschrijven als ondernemer bij de Kamer van Koophandel.

De aanschaf van zonnepanelen

Als u al een langere tijd het idee hebt om zonnepanelen aan te schaffen, dan is het nu een goed moment om over te gaan tot de aanschaf van de panelen. Doordat u de BTW terug kunt vragen bespaart u vele euro’s. De BTW die u terug kunt krijgen kan wel oplopen tot in de duizenden euro’s. Voordat u de mogelijkheid had om BTW terug te vragen, had de overheid een subsidie regeling. Maar de bodem van de subsidiepot was bereikt, hierdoor was het aanvragen van subsidie geen optie meer. Nu is de BTW regeling in het leven geroepen, maar het is onzeker hoelang u gebruik kunt maken van deze regeling.

Lees verder

Nederlanders staan vierkant achter zonnepanelen

Zonnepanelen

Uit een recent onderzoek van Ipsis Synovate blijkt dat veel Nederlanders als een blok achter zonnepanelen staan. Het is zelfs zo dat meer dan de helft van alle Nederlanders van mening is dat bij nieuwbouwwoningen verplicht zonnepanelen geplaatst moeten worden. Kwieq vertelt u alles over de voordelen van zonnepanelen.

Ipsos Synovate voerde een onderzoek uit in opdracht van Eneco onder ongeveer duizend Nederlanders. De onderzoeksgroep kwam tot de conclusie dat maar liefst 56 procent van de Nederlanders vindt dat zonnepanelen een standaard moeten worden bij de bouw van nieuwe gebouwen. De PvdA gaat er nu zijn best voor doen dit door het kabinet te laten uitvoeren.

Lees verder

Meer vraag naar zonnepanelen

Meer vraag naar zonnepanelen

Momenteel maakt Europa zich op voor een tweede groeispurt op het gebied van zonnepanelen. De vraag naar zonnepanelen zal komende jaren blijven stijgen. Dit claimt Deutsche Bank althans in een onderzoeksrapport. Veel investeerders richten hun blik op zonne-energie. Een positief signaal uiteraard, duurzaam en winstgevend!

In bepaalde Europese landen is zonne-energie al een stuk verder ontwikkeld dan in Nederland. In Duitsland bijvoorbeeld wordt er veel energie opgewekt met panelen. Initieel werd deze vorm aangewakkerd door subsidie. Maar steeds vaker kiezen bedrijven en particulieren ook voor zonnepanelen zonder de subsidie. Nu lijkt er een tweede groeigolf aan te komen en deze wordt niet aangewakkerd door subsidie.

Lees verder

Btw-afdracht zonne-energie voor particulieren

btw afdracht zonne-energie particulieren

Het was een lange tijd onduidelijk wat u als particulier diende te betalen aan btw, wanneer u zonne-energie zou leveren aan het net. Recentelijk is er echter uitstel over gekomen door de Rijksoverheid en dit houdt in dat particulieren in de meeste gevallen geen btw-overdracht hoeven te doen.

Zonne-energie verkopen?

In Oostenrijk was er onlangs een burger die zijn zonne-energie aan het net verkocht en hierdoor door de Overheid gezien werd als ondernemer, waardoor hij btw-plichtig werd en zich in diende te schrijven bij de Belastingdienst. In Nederland zorgde dit ervoor dat particulieren die in hetzelfde schuitje zitten, gingen twijfelen over hun lot. De Rijksoverheid heeft echter voor duidelijkheid gezorgd in een officieel document.

Lees verder