Btw-afdracht zonne-energie voor particulieren

btw afdracht zonne-energie particulieren

Het was een lange tijd onduidelijk wat u als particulier diende te betalen aan btw, wanneer u zonne-energie zou leveren aan het net. Recentelijk is er echter uitstel over gekomen door de Rijksoverheid en dit houdt in dat particulieren in de meeste gevallen geen btw-overdracht hoeven te doen.

Zonne-energie verkopen?

In Oostenrijk was er onlangs een burger die zijn zonne-energie aan het net verkocht en hierdoor door de Overheid gezien werd als ondernemer, waardoor hij btw-plichtig werd en zich in diende te schrijven bij de Belastingdienst. In Nederland zorgde dit ervoor dat particulieren die in hetzelfde schuitje zitten, gingen twijfelen over hun lot. De Rijksoverheid heeft echter voor duidelijkheid gezorgd in een officieel document.

Kleine Ondernemersregeling

Zij heeft namelijk bepaald dat particulieren die hun energie overdragen aan het net gezien worden als kleine ondernemer, waardoor zij onder de Kleine Ondernemersregeling vallen. Ze hoeven hierdoor slechts btw hoeven af te dragen wanneer het btw-bedrag per jaar hoger zou worden dan 1.345 euro. Dit bedrag wordt in de praktijk vrijwel nooit gehaald door dergelijke particulieren.

Btw terugvragen bij de Belastingdienst

Goed nieuws dus voor slimme particulieren! Maar het wordt nog mooier: heeft u namelijk uw zonnepanelen na 20 juni 2013 geïnstalleerd, dan kunt u de btw van de panelen terugvragen bij de Belastingdienst. U heeft maximaal vijf jaar de tijd om dit verzoek in te dienen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *