Meer vraag naar zonnepanelen

Meer vraag naar zonnepanelen

Momenteel maakt Europa zich op voor een tweede groeispurt op het gebied van zonnepanelen. De vraag naar zonnepanelen zal komende jaren blijven stijgen. Dit claimt Deutsche Bank althans in een onderzoeksrapport. Veel investeerders richten hun blik op zonne-energie. Een positief signaal uiteraard, duurzaam en winstgevend!

In bepaalde Europese landen is zonne-energie al een stuk verder ontwikkeld dan in Nederland. In Duitsland bijvoorbeeld wordt er veel energie opgewekt met panelen. Initieel werd deze vorm aangewakkerd door subsidie. Maar steeds vaker kiezen bedrijven en particulieren ook voor zonnepanelen zonder de subsidie. Nu lijkt er een tweede groeigolf aan te komen en deze wordt niet aangewakkerd door subsidie.

Goedkoper en efficiënter

Zonnepanelen worden goedkoper en efficiënter, nu worden de randvoorwaarden van belang. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de installatie en het onderhoud. Waar de eerste zonnekoorts in Duitsland begon, vormen nu andere regio’s, zoals India, Australië, Zuid-Afrika en Mexico het startpunt. Deze landen ontwikkelen zich momenteel hard op dit gebied. Goedkope energie zal komende jaren meer en meer in trek worden. Mensen worden minder afhankelijk van leverancier.

Deutsche Bank: “Het grootste deel van deze markten zit tegen netpariteit aan – wanneer zonne-energie even goedkoop  of zelfs goedkoper is dan fossiele energie -en de groei is daarom duurzaam.” De bank voegt toe: “Nog belangrijker, wij denken dat barrières in het netwerk en de moeilijkheden met de financiering, die de groei tegen hielden in 2013, steeds meer zullen verdwijnen.”

Ook duurzaam: energie uit afval

Niet alleen zonne-energie zit in de lift. Ook energie opgewekt uit afval neemt toe in populariteit. Uiteraard kan een particulier zelf geen energie opwekken uit afval zoals dat wel kan met zonne-energie. Maar steeds met bedrijven en investeerders stappen nu in energie uit afval. In Azie worden momenteel grote installaties gebouwd om beter in te kunnen spelen op de groeiende vraag. Ook in Nederland zijn afvalverwerkers, zoals Milieu Service Nederland, al bezig met deze vormen van energie-opwekking. Duurzame energie zit over de gehele linie in de lift.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *