Voordelen en nadelen van zonnepanelen

Voordelen en nadelen van zonnepanelen

Misschien twijfelt u wel of u voor zonnepanelen in uw huis moet gaan of niet. Over het algemeen kunnen wij stellen dat zonnepanelen een waardevolle toevoeging zullen zijn aan uw huis. Wilt u het verhaal echter van twee kanten belichten, dan geven we u hier de grootste voor- én nadelen van zonnepanelen. Zo kunt u zelf bepalen of u wel of niet voor deze vorm van zonne-energie wilt kiezen.

Voordelen

Kiest u voor zonnestroom, dan doet u natuurlijk het milieu een goede daad. U maakt immers minder tot misschien zelfs geen gebruik van stroom van de energieleveranciers. Door uw eigen groene stroom op te wekken, spaart u het milieu dus aanzienlijk. Uw CO2-uitstoot wordt namelijk flink verminderd.

Daarnaast bespaart u natuurlijk op uw eigen kosten. Doordat u niet of minder afhankelijk bent van de service van energieleveranciers, kunt u een belangrijke kostenpost in uw woning wegstrepen: de energierekening.

Wist u trouwens ook al dat u zelfs geld kunt verdienen met zonnepanelen? Door de stroom die u over heeft te verkopen aan de energieleveranciers kunt u bijvoorbeeld erg gemakkelijk de investering van de zonnestroom terugverdienen. Binnen 25 jaar heeft u uw investering zelfs twee tot drie keer terugverdiend.

En wat dacht u daarnaast van de almaar stijgende prijzen die energieleveranciers hanteren? Door gebruik te maken van zonne-energie heeft u hier geen last meer van. U wekt immers uw eigen stroom op!

Nadelen

Om maar meteen te beginnen: de nadelen wegen niet op tegen de voordelen. Als nadeel kan bijvoorbeeld wel worden genoemd dat zonnepanelen van een mindere kwaliteit sneller afnemen in rendement. Zorg er dus voor dat u goede panelen aanschaft, zodat u een maximaal effect bewerkstelligt.

Daarnaast werkt een zonnepaneel niet in alle situaties even goed. Het is belangrijk dat u uw zonnepanelen in een hoek van 36 graden naar het zuiden richt. Wanneer u dat niet doet, ontvangen de panelen veel minder stroom.

Zonnepanelen kunnen daarnaast niet goed tegen vogelpoep. Als u in een buurt woont met relatief veel gevogelte is het dus handig om hier rekening mee te houden. Tevens kunnen de panelen niet goed tegen veel schaduw. U zult dus wellicht bomen moeten kappen om de zonnestralen op te vangen.

Zonnepanelen kunnen er soms erg futuristisch uitzien en dat past niet even goed bij ieder type huizen. Nu is het overigens wel zo dat de nieuwe generatie panelen steeds beter geïntegreerd wordt met de dakpannen. Op deze wijze zijn ze nauwelijks zichtbaar meer.

specialist gezocht?

Zoekt u een specialist voor uw zonnepanelen? Kwieq werkt samen met experts door heel Nederland. Ze staan voor u klaar om u snel van dienst te kunnen zijn en u te adviseren. Vul het contactformulier in om een gratis en vrijblijvende offerten op te vragen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *